Gratis verzending vanaf €40
30 jaar expertise
Achteraf betalen
Thuiswinkel WaarborgKlantenservice
0
0
Gratis verzending vanaf €40
30 jaar expertise
Achteraf betalen

Door Danny Koene, 4 september 2024

Tips voor helling lopen op de loopband

Een van de meest effectieve manieren om je training naar een hoger niveau te tillen, is door helling te lopen op de loopband. Maar wat houdt dit precies in en waarom zou je het moeten proberen? In deze blog geven we de belangrijkste informatie die je moet weten over helling lopen op de loopband en geven we je praktische tips om het meeste uit je training te halen. Lees verder en ontdek hoe helling lopen op de loopband je kan helpen om fitter en sterker te worden.

Wat is helling lopen op de loopband?

Helling lopen op de loopband houdt in dat je de loopband instelt op een schuine positie, waardoor je een bergopwaarts effect simuleert. Dit kan variëren van een lichte helling van een paar graden tot een steile helling van meer dan 15 graden. Door de loopband op een helling te zetten, verhoog je de intensiteit van je training zonder je snelheid te verhogen. Dit maakt het een geweldige manier om je cardiovasculaire conditie te verbeteren en spieren te versterken.

Voordelen van helling lopen op de loopband

Helling lopen op de loopband biedt tal van voordelen die je algehele fitnessniveau kunnen verbeteren:

  • Verhoogde calorieverbranding: Door de extra inspanning die nodig is om op een helling te lopen, verbrand je meer calorieën in vergelijking met vlak lopen.
  • Sterkere spieren: Helling lopen richt zich op verschillende spiergroepen, waaronder je kuiten, hamstrings, quadriceps en bilspieren, wat leidt tot sterkere en meer gedefinieerde spieren.
  • Verbeterde cardiovasculaire gezondheid: Het verhoogde inspanningsniveau helpt bij het verbeteren van je hart- en longcapaciteit.
  • Lagere impact op gewrichten: In vergelijking met hardlopen op een vlakke ondergrond, vermindert helling lopen de impact op je knieën en andere gewrichten.
  • Beter uithoudingsvermogen: Door regelmatig op een helling te lopen, kun je je algehele uithoudingsvermogen en kracht verbeteren.

Het correct instellen van de helling op de loopband

Het instellen van de juiste helling op de loopband is cruciaal voor een effectieve en veilige training. Ten eerste is het belangrijk om te beginnen met een lichte helling. Als je nieuw bent met helling lopen, begin dan met een helling van 1-2%. Dit helpt je lichaam te wennen aan de extra inspanning. Vervolgens is het belangrijk om de helling geleidelijk te verhogen. Daarnaast kun je variëren in de helling om verveling te voorkomen en continu je spieren uit te dagen. Probeer bijvoorbeeld intervallen van 1 minuut op een steile helling van 10-15%, gevolgd door 1 minuut op een helling van 5%.

Bij het helling lopen op de loopband blijft het erg belangrijk dat je op je houding let en luistert naar je lichaam. Denk aan dat je niet voorover leunt en je core goed aangespannen houdt. Dit scheelt al mogelijke rugklachten. Krijg je toch in de loop van de training ergens pijn? Pas dan de helling aan of neem even de pauze om je spieren rust te geven.

Hoe kun je een trainingsschema opstellen voor helling lopen?

Een goed trainingsschema helpt je om consistent te blijven en progressie te boeken. Hier is een voorbeeld van een trainingsschema voor beginners:

Dag 1: Helling intervallen
- 5 minuten opwarmen op een vlakke loopband
- 1 minuut op 5% helling, gevolgd door 2 minuten op 1% helling (herhaal 6 keer)
- 5 minuten afkoelen op een vlakke loopband

Dag 2: Steady state helling lopen
- 5 minuten opwarmen op een vlakke loopband
- 20 minuten lopen op een helling van 3-5%
- 5 minuten afkoelen op een vlakke loopband

Dag 3: Rust of lichte activiteit

Dag 4: Helling intervallen
- 5 minuten opwarmen op een vlakke loopband
- 2 minuten op 6% helling, gevolgd door 2 minuten op 2% helling (herhaal 5 keer)
- 5 minuten afkoelen op een vlakke loopband

Dag 5: Steady state helling lopen
- 5 minuten opwarmen op een vlakke loopband
- 30 minuten lopen op een helling van 4-6%
- 5 minuten afkoelen op een vlakke loopband

Dag 6: Rust of lichte activiteit

Dag 7: Actieve rust
- 30-45 minuten wandelen of fietsen op een vlakke ondergrond

Welke loopbanden zijn het beste voor helling lopen?

Niet alle loopbanden zijn gelijk gemaakt. Hier zijn enkele kenmerken om op te letten bij het kiezen van een loopband voor helling lopen:

  • Maximale helling: Kies een loopband die een maximale helling van minstens 10% kan bieden, bij voorkeur meer.
  • Sterke motor: Een krachtige motor zorgt ervoor dat de loopband soepel en consistent blijft werken, zelfs bij hoge hellingen.
  • Groot loopoppervlak: Een ruimer loopoppervlak biedt meer comfort en stabiliteit tijdens het lopen op een helling.
  • Schokabsorptie: Een goede schokabsorptie vermindert de impact op je gewrichten en zorgt voor een comfortabelere training.
  • Gebruiksvriendelijke interface: Een loopband met een gebruiksvriendelijke interface maakt het instellen van de juiste helling en snelheid eenvoudig.

Helling lopen op de loopband met NRG Fitness

Helling lopen op de loopband is een geweldige manier om je trainingsroutine te intensiveren en efficiënter te maken. Door de juiste helling in te stellen en consistent te trainen, kun je profiteren van talrijke voordelen zoals verhoogde calorieverbranding, sterkere spieren en verbeterde conditionele gezondheid. Bij NRG Fitness bieden we hoogwaardige loopbanden die perfect zijn voor helling lopen. Onze loopbanden zijn uitgerust met krachtige motoren, ruime loop oppervlakken en geavanceerde schokabsorptie systemen om je de beste trainingservaring te bieden. Of je nu een beginner bent of een ervaren atleet: onze loopbanden helpen je om je fitnessdoelen te bereiken. Op onze website vind je onder andere: 

Bezoek onze website om ons uitgebreide assortiment loopbanden te bekijken. Probeer helling lopen vandaag nog en ervaar het verschil!

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking