Vetverbranding & Hartslagzones | Deel 1
Maar al te vaak krijgen we de vraag: ‘kan je enkel vet verbranden als ik in die modus train?’ Nee, natuurlijk niet! Vaak komt deze misconceptie voort uit het feit dat je in een lage hartslag moet trainen om vet te verbranden. ‘Anders verbrand je spieren! Toch?!’ Nee hoor, helemaal niet!
Laten we even achterhalen waarom elke fabrikant deze twee modusvarianten op hun toestellen zet. Want ook onze merken doen dit. Hammer, Finnlo, Nautilus, Bowflex en al de andere baseren zich op de biologie die aantoont dat je op een lager niveau van inspanning meer vetten gaat verbranden in vergelijking met koolhydraten.
Er zijn 3 redenen waarom je op een lage intensiteit meer vet verbrandt:
- Vetten zijn een dichtere brandstof dan koolhydraten (9 kcal vs 4 kcal)
- Je hebt meer zuurstof nodig om vet te verbranden dan koolhydraten, omdat vet dichter is.
- Bij een laag inspanningsniveau adem je meer zuurstof in, en dus lever je meer toe aan je spieren zodat vet sneller kan verbranden.
Dus op een lage intensiteit trainen breekt effectief meer vetcellen af?
Ja hoor, maar enkel onder de juiste omstandigheden en er komt veel meer complexiteit bij kijken. Het probleem van onze misconceptie rond de twee modusprogramma’s zit hem in het feit dat mensen denken dat ze enkel in die bepaalde hartslagzone (lees trainingsintensiteit) vet kunnen verbranden of conditie kunnen opbouwen.
Wat je vooral moet onthouden is dat je lichaam in elke aerobe zone kcal zal verbranden. Dat je enkel fat-burn kcal zal verbranden klopt dus verre van. Het is zelfs zo dat de typische fat-burning training langere tijd kan duren en mensen op termijn gaan afhaken. Dan verbranden ze bij de eindstreep nog minder kcal dan een standaard cardio sessie. En als je helemaal niet van tijd houdt is HIIT misschien wel je ding, bekijk hier een overzicht van onze interval trainers
Of je nu in Fat burning, cardio of interval modus wilt trainen. Eén ding is wel van ongelooflijke waarde. En dat is je hartslag.
Trainingen in een bepaalde hartslag-zone kunnen bijdrage tot sneller vetverlies en/of conditieverbetering.
Er zijn heel veel voordelen van hartslag gestuurd trainen, hieronder enkele van de zovele voordelen.
- Minder kans op hart- en vaatziekte.
- In een specifiek voor jouw geselecteerde hartslagzone trainen versnelt je herstelproces na uitoefenen van andere sporten
- Een goede basis conditie helpt je het uitvoeren van je sets & reps voor krachtsporters.
- Van zodra je een laag vetpercentage hebt bereikt is voor sommige mensen met een lage hartslag trainen de enige optie om dat laatste beetje vet te verliezen.
Je kan je hartslag zelf gaan berekenen en daarvoor raden wij de HRR (Heart Rate Reserve method) aan. Eerst en vooral zoek je je hartslag in rust. Een voorbeeld van een klant Marco.
Marco heeft een hartslag in rust van 68 en hij is 29 jaar oud. Marco zijn target hartslagzone is 70%.
Je neemt steeds het getal 220 mee op in je formule en trekt hier je leeftijd van af. Vervolgens doe je dat getal min je rusthartslag en dat vermenigvuldig je met je target hartslagzone. Als laatste doe je de uitkomst plus je rusthartslag.
Hieronder uitgeschreven:
- 220 – 29 = 191
- 191 – 68 = 123
- 123 x 0.70 (%) = 86
- 86 + 68 = 154 bmp
Marco zijn doelhartslag als hij op 70% van zijn maximale hartslagzone wil trainen is in dit geval 154.
Met deze formule moet je wel uitkijken als je al wat ouder bent. Studies tonen aan dat mensen boven de 40 jaar vaak een foute inschatting maken van hun maximale hartslag (220) omwille van eventuele hartklachten en hun algemene gezondheid. Des te ouder je wordt, des te minder accuraat worden je eigen berekeningen.
En daar komt Polar in to play. De technologie heeft de laatste jaren niet stilgestaan. Aan de hand van wat leuke gadgets kan je via je telefoon, horloge of cardio toestel heel erg accuraat je data aflezen.
Zo mag je er zeker van zijn dat je in de juiste hartslagzones traint.
De grootste voordelen van een Polar
- Je krijgt onmiddellijke feedback. En tegenwoordig niet alleen maar op het einde van je sessie. Met de horloges heb je de optie om je trainingswaardes onmiddellijk af te lezen.
- Trainer slimmer. Identificeer je hartslagzones en hou ze accuraat bij. Of laat in sommige gevallen je Polar het zelf doen.
- Train Efficiënter. Omdat je de data makkelijk kan aflezen kan je sneller en langer de juiste trainingsintensiteit aanhouden.
- Zie je trainingsvooruitgang. Eens zoveel motivatie als je je trainingen in data kan omzetten. Zo krijg je een duidelijk beeld van je progressie!
Wist je trouwens dat de H10 Polar borstband & Polar OH1 Optische sensor ook ideaal geschikt zijn voor ploegsport? Je kan tot wel 40 personen tracken. En daarom hoeven ze niet in je buurt te staan, de Polar slaagt het geheugen op dat je achteraf kan omzetten naar de gratis Polar Team App.
Wees je wel bewust van iets beperktere data. Indien je als sportcoach all out wil gaan kan je beter kiezen voor de Polar Team Pro. Indien je hier naar opzoek bent kan je ons ook steeds contacteren.
Volgende blog zullen we dieper ingaan op de hartslagzones. Welke hartslagzones zijn er? Wat is het voordeel van elke hartslagzone en misschien wel het belangrijkste: welke zone is voor mij geschikt?
Vragen of opmerkingen? Reageer even in de comments of mail naar [email protected]