Vechtsport als uitlaatklep & pedagogisch instrument
Iemand die vechtsport beoefend wordt door de massa vaak aanzien als een agressief persoon. Waarom zou je anders iemand willen verslaan met wat velen zien als 'fysiek geweld'?
Er valt wel wat over te zeggen. Zoals bij alles dienen we geen rekening te houden met de extremen. In elke sport zitten rotte appels. Bovendien kan je vechtsport heel breed opnemen.
Is bijvoorbeeld een beoefenaar van zelfverdediging een agressief iemand? Of doet hij/zij het eerder om zich veiliger te voelen?
Als je gaat kijken naar de traditie van vechtsport, draait het niet om de overwinning halen op een ander, maar wel op je interne zelf.
In deze mate is elke vorm van vechtsport een pedagogische basis voor de ontwikkeling.
De positieve psychosociale effecten van vechtsport
Als we één ding geleerd hebben uit films zoals Rocky is dat vechtsport karakter bouwt. Er zijn echter nog heel wat meer voordelen.
- Meer zelfvertrouwen, letterlijk en figuurlijk steviger in je schoenen.
- Persoonlijke groei, leren omgaan met verliezen en het intoom houden van je woede wordt er al van jonge leeftijd ingepompt.
- Zelf-acceptatie, van jongs leren de kinderen omgaan met verlies.
- Mentale focus, continu je tegenstander zijn bewegingen volgen heeft een continue focus nodig. We moeten er geen tekening bij maken dat dit goed is voor je kind in de klas.
Leidt vechtsport tot minder agressie?
Er is veelvuldig onderzoek gedaan naar de relatie tussen agressie en vechtsport. Voor buitenstaanders is het vaak een negatief beeld terwijl vechtsportbeoefenaars zelf compleet het tegenover gestelde ervaren. Zo tonen de studies van Keren Shahar (2011) van de universiteit van Tel Aviv aan dat de effecten van vechtsport net een positieve impact hebben op het vlak van omgaan met agressie. Zo is een kind met meer zelfvertrouwen minder vatbaar voor uitbarstingen en de nood om fysiek geweld als oplossing te gebruiken.
Koppel dit aan de fysieke voordelen die je in onze voorgaande blog hier kan teruglezen en je hebt een heel goede uitlaatklep voor niet alleen jong maar ook oud.
Is vechtsport veilig voor mijn kind?
Het zijn steeds activiteiten die onder toezicht moeten worden uitgevoerd. In de meeste gevallen is de jeugd bezig met hun slagen oefenen op speedbags, touwtjes springen of rennen. Als de kinderen dan overal elkaar staan. Is het niet vechten maar sparren. Vaak tussen 1 - 3 minuten onder begeleiding met de nodige bescherming. Denk aan de bokshandschoenen, hoofdbeschermers en scheenbeschermers. Het sparren heeft ook niet als doel de andere pijn te doen, maar wel om een betere techniek aan te leren.
Als er dan eens iets gebeurt, zijn de meest voorkomende blessures kneuzingen, vinger- of palmfracturen. Geen lelijke hoofdletsels of dergelijke.
Al deze positieve effecten van vechtsport staan en vallen bij de cultuur van de sportschool en of trainer.
Kies voor iemand die de traditionele waardes belichaamt en oog heeft voor de ontwikkeling van het kind.
With great power comes great responsibility
Heb je vragen? Heb je interesse in RDX en of test jij het materiaal graag uit?
Reageer even in de comments of stuur ons een mailtje naar [email protected]