Is het beter om op een loopband of buiten te rennen?
Is rennen op een loopband vals spelen? Is buiten rennen echt beter voor je? Ben je een betere hardloper op een loopband?
Als het gaat om rennen op een loopband versus buiten, zul je fanatiekelingen aan beide zijden van het debat vinden. Maar is het ene echt beter dan het andere?
Er is geen verkeerde manier om te rennen
Laten we dit vanaf het begin duidelijk maken: er is geen goede of foute manier om te rennen. Of je nu de loopband gebruikt of buiten rent, beide manieren van rennen helpen je snelheid en uithoudingsvermogen op te bouwen.
Toch zijn er verschillen tussen de twee, en verschillende voordelen die te behalen zijn. Laten we het op een rijtje zetten, zodat je niet meer hoeft te discussiëren met je hardloopmaatjes en lekker je kilometers kunt maken.
Jouw workout, jouw manier. Vind jouw droomloopband op NRGFitness
De voordelen van rennen op een loopband
Het mooie van het gebruik van een loopband, of het nu thuis of in de sportschool is, is dat het veel van de obstakels wegneemt die je anders misschien zouden weerhouden om te rennen.
- Jij controleert de omgeving
Is het weer ineens omslaan? Sneeuw? Veiligheid een probleem bij het rennen in het donker? Met een loopband controleer jij het klimaat en de ruimte om je heen. Je bepaalt ook zelf het tempo, de helling en het hersteltempo van je run, wat het giswerk uit je training haalt.
Je zult ook waarschijnlijk geen willekeurige stenen of putdeksels tegenkomen. Dit maakt de loopband een uitstekende optie als je herstelt van een blessure.
- Bouwt spierherinnering op
Als je traint op tempo, helpt de voorspelbaarheid van de loopband om spierherinnering op te bouwen. Zo leer je na verloop van tijd hoe je een tempo kunt aanhouden door gevoel, in plaats van elke paar seconden naar je horloge te kijken.
- Vermindert de impact op je gewrichten
Rennen op de gevoerde band van een loopband – zoals de Cloud Cushion Technology op de Centr Runr loopband, die de impact van elke stap verzacht, is vriendelijker voor je gewrichten dan rennen op een harde ondergrond zoals aarde of asfalt.
Deze schokabsorptie kan overbelastingblessures verminderen en helpen om de gewrichtsgezondheid op de lange termijn te behouden.
- Bevordert een kortere paslengte
Als je rent, wil je idealiter dat je voet onder je heup landt. Als je leidende voet te ver voor je lichaam landt, maak je te grote passen, en dit kan de impact op je gewrichten vergroten en leiden tot blessures.
De beperkingen van hardlopen op een loopband, je hebt alleen de lengte van de band dat bevordert een kortere pas, wat de impact op je gewrichten vermindert.
- Je hoeft niet altijd te rennen
Hier is een openbaring: je hoeft niet altijd te rennen op een loopband. Je kunt ook een langzame jog of zelfs een wandeling maken, wat een uitstekende optie is voor actieve hersteltraining.
En terwijl je bezig bent, kun je je favoriete tv-show of podcast opzetten. Of waarom speel je niet een Centr soundscape of meditatie af voor een mindful sessie?
De voordelen van buiten rennen
Van het verbinden met de natuur tot het samen zijn met vrienden, er zijn tal van redenen om de elementen te trotseren en naar buiten te gaan.
Het helpt je sociaal te zijn
De enorme populariteit van hardloopclubs heeft veel niet-hardlopers naar de parken en de baan gelokt. Deze sociale verbinding is een uitstekende reden om te beginnen met rennen en kan zelfs nog meer voordelen opleveren, zoals je zo gaat ontdekken.
Je traint andere spiergroepen
Denk na over hoe je rent als je buiten bent: mensen ontwijken op het trottoir, omhoog en omlaag springen van stoepranden, of over rotsen stappen. Je rent niet altijd in een strikt lineair patroon, wat betekent dat je meer spieren, vooral stabilisatoren, activeert en op verschillende manieren traint.
Gebruik het terrein in je voordeel
De buitenlucht zit vol geweldige trainingsmogelijkheden. Zandlopen helpt je om je algehele hardloopkracht te verbeteren. Als het een beetje winderig is, kan rennen tegen de wind je dwingen om een snellere cadans te gebruiken, plotseling ben je bezig met snelheidstraining.
Als je trailruns wilt doen, is rennen op heuvels en hellingen essentieel om je klim- en daaltechniek te verbeteren.
Al dat verschillende terrein is een geweldige manier om je training af te wisselen voor betere resultaten en te zorgen dat je je nooit verveelt.
Krijg een goede dosis vitamine D
Blootstelling aan zonlicht tijdens een buitenrun kan je vitamine D-niveaus snel verhogen, wat essentieel is voor sterke botten, helpt je infecties te bestrijden en verbetert je slaap. Vitamine D kan nog steeds worden opgenomen door zonnebrandcrème, dus zorg ervoor dat je beschermd rent.
Je hersenen krijgen ook een workout
Buiten rennen, vooral in groene ruimtes, heeft verschillende positieve effecten op je humeur en hersenfunctie. Slechts 15 minuten kunnen je aandacht en geheugen verbeteren, een voordeel dat een vergelijkbare duur van training binnen niet biedt.
Loopband vs buiten: wat past bij jou?
Korte antwoord: beide. Er zijn verschillende voordelen te behalen uit het gebruik van de loopband of het rennen buiten. Als je alle facetten van je hardlopen wilt verbeteren – van mechanische techniek tot uithoudingsvermogen tot mentale gezondheid, is een mix van beide optimaal.
Maar vergeet krachttraining niet: het toevoegen van het 6-weekse Centr-programma Strength For Runners aan je trainingsroutine is een van de beste manieren om de hardloopprestaties te verbeteren en blessures te voorkomen.