Gratis verzending vanaf €40
30 jaar expertise
Achteraf betalen
Thuiswinkel WaarborgKlantenservice
0
0
Gratis verzending vanaf €40
30 jaar expertise
Achteraf betalen

Door David Danis, 5 september 2019

De Hometrainer Gids | Deel 2

In deel 1 van de hometrainer gids hadden we het reeds over het ontstaan van de hometrainer en de manuele variant.
In deze blog nemen we de computergestuurde hometrainers onder de loep.

De  hometrainers met een (elektro) magneetrem. Voor particulieren zijn dit veruit de meest verkochte hometrainers.

Als je de computergestuurde hometrainers vergelijkt met de manuele, ga je onmiddellijk een prijsverschil zien. Bij sommige modellen spreek je van een veelvoud. Dit hangt af van verschillende factoren, laten we ze even allemaal overlopen.

Verschillen tussen een manuele en computergestuurde hometrainer

Computergestuurde hometrainers hebben:

  • Altijd stroom nodig (tenzij specifiek vermeld).
  • Programma’s die automatisch de weerstand wijzigen.
  • Meer weerstandsniveaus.
  • Een lagere instapweerstand.
  • Tegenwoordig een beschikbare verbinding via Bluetooth.
  • Personengeheugen

Wanneer kies ik voor een computergestuurde hometrainer?

De voornaamste vraag dat je je moet stellen is: “ga ik de trainingsprogramma’s gebruiken?”
De voornaamste prijssprong zit in je computerconsole. Ben je van plan een programma te kiezen dat automatisch de weerstand versteld voor je? Als je antwoord ja is, dan kies je best voor een computergestuurde hometrainer. Het spectrum van prijzen is echter heel breed binnen deze categorie. Hoe bepaal ik dan welke hometrainer geschikt is voor mij?

Binnenin de console, zit ook nog een prijsverschil in wat je ermee kan. Heb jij bijvoorbeeld wel graag programma’s op je hometrainer. Maar mag dit beperkt zijn? Of heb je liever dat je je eigen trainingen kan maken, je een fitnesstest kan afnemen of misschien wel dat je in de virtuele wereld zoals die van Ride Social of Zwift kan fietsen? De console en de mogelijkheden ervan hebben een groot aandeel in je totale prijs. Stel jezelf de vraag waar je naar opzoek bent, en of je dit al dan niet gaat gebruiken.

Als 2de moet je gaan kijken naar je gebruik van de hometrainer. Dit sluit eigenlijk aan bij je doel. Als je een High Intensity Training wil gaan doen, of je wil 3x per week 90 minuten gaan fietsen, is het belangrijk dat je gaat kijken naar je weerstandsniveaus, het vliegwiel & je frame.

Er is een groot verschil tussen 8 of 24 weerstandsniveaus. Met 24 niveaus is de opvoering van de weerstand vele kleiner wat de drempel voor een hoger weerstandsniveaus makkelijker maakt. Het geef je meer variatie in je training. Bovendien is dit ook erg interessant om in kleine stapjes te verhogen bij revalidatie.

Vliegwiel hometrainers

Er is heel wat te doen rond het gewicht van je vliegwiel. Er geldt een misconceptie dat een vliegwiel steeds zo zwaar mogelijk moet zijn om een goede hometrainer te hebben. Wij verlegde dit al in een vorige blog die je hier kan teruglezen. Voor hometrainers specifiek heb je vaak ergens een gewicht tussen de 6 en 12 kg. Als we er even vanuit gaan, dat het gewicht wel het belangrijkste is. Kan je jezelf nog steeds de vraag stellen heb ik zo’n zwaar vliegwiel nodig? Iemand die enkel wat wil los fietsen, of op een laag toerental moet fietsen voor revalidatie heeft geen zwaar vliegwiel nodig. Drijf je je toerental echter de lucht in, dan kan een vliegwiel met een grotere massa wel van pas komen. Denk een beetje aan spinningsfietsen. Deze hebben vaak een heel zwaar vliegwiel omwille van de trainingsdoelen.

Over het frame kan je net hetzelfde zeggen. Wat is je doel van de training? Hoe vaak ga je je hometrainer gebruiken?

In onze volgende blog nemen we de ergometers of ook wel de hometrainers met inductie onder de loep.

Heb je vragen? Reageer even in de comments of stuur ons een mailtje naar [email protected]

 

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking