Gratis verzending vanaf €40
30 jaar expertise
Achteraf betalen
Thuiswinkel WaarborgKlantenservice
0
0
Gratis verzending vanaf €40
30 jaar expertise
Achteraf betalen

Door Danny Koene, 8 juli 2024

De beste rugoefeningen met kabels

Een sterke rug is essentieel voor een goede lichaamshouding, preventie van blessures en het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Kabelmachines bieden een uitstekende manier om je rugspieren effectief te trainen dankzij de constante spanning die ze leveren. In deze blogpost bespreken we de beste rug oefeningen met kabels, de anatomie van de rugspieren, de voordelen van sterke rugspieren en hoeveel oefeningen je moet doen om een sterkere rug te krijgen.

Over de rugspieren

De latissimus dorsi, of lats, zijn de grootste rugspieren en bevinden zich aan de zijkanten van de rug. Deze spieren zijn verantwoordelijk voor het naar beneden en naar achteren trekken van de armen. Ze spelen een cruciale rol bij bewegingen zoals trekken en optrekken. De trapezius loopt langs de bovenrug en nek en is verdeeld in drie delen: de bovenste, middelste en onderste trapezius. Deze spier is verantwoordelijk voor het optillen, intrekken en naar beneden trekken van de schouderbladen. Het helpt ook bij het stabiliseren van de nek en bovenrug. 

De rhomboids bevinden zich tussen de schouderbladen en zijn verantwoordelijk voor het intrekken van de schouderbladen naar de wervelkolom. Deze spieren helpen bij het handhaven van een goede houding en stabiliseren de bovenrug.

De erector spinae is een groep spieren die langs de wervelkolom loopt en zorgt voor het strekken en roteren van de rug. Deze spieren spelen een belangrijke rol bij het handhaven van een rechte houding en het ondersteunen van de wervelkolom tijdens bewegingen.

Wat zijn de voordelen van sterke rugspieren?

  • Verbeterde houding
    Sterke rugspieren helpen bij het handhaven van een goede houding door de wervelkolom te ondersteunen en de schouderbladen correct uit te lijnen. Dit kan rugpijn verminderen en de algehele uitlijning van je lichaam verbeteren.
  • Verminderde kans op blessures
    Sterke rugspieren helpen bij het stabiliseren van de wervelkolom en verminderen de kans op blessures bij dagelijkse activiteiten en tijdens het sporten. Ze ondersteunen ook de onderrug en helpen bij het tillen van zware objecten.
  • Verhoogde kracht en uithoudingsvermogen
    Sterke rugspieren dragen bij aan een betere krachtoverdracht tussen het boven- en onderlichaam. Dit verhoogt je vermogen om zware lasten te dragen en langdurige fysieke inspanningen te weerstaan.
  • Verbeterde atletische prestaties
    Een sterke rug verbetert je prestaties in sporten en fysieke activiteiten die trekkende bewegingen vereisen, zoals roeien, zwemmen en klimmen. Het helpt ook bij het handhaven van een goede houding en balans tijdens het uitvoeren van complexe bewegingen.

Hoeveel oefeningen moet je doen voor sterkere rugspieren?

Voor optimale resultaten is het aan te raden om drie tot vijf verschillende rug oefeningen per trainingssessie uit te voeren. Doe elke oefening in drie sets van 10-15 herhalingen. Dit zorgt voor voldoende variatie en volume om de rugspieren effectief te trainen en spiergroei te stimuleren. Vergeet niet om voldoende rust tussen de sessies te nemen om herstel en spiergroei te bevorderen.

 

Lat pulldown

Kabel oefening 1: Lat pulldown

De lat pulldown richt zich op de latissimus dorsi en helpt bij het opbouwen van een brede rug. Ga op de lat pulldown-machine zitten met je handen iets breder dan schouderbreedte uit elkaar op de stang. Trek de stang naar beneden tot aan je borst terwijl je je ellebogen naar beneden en naar achteren trekt. Laat de stang gecontroleerd terugkeren naar de startpositie.

Deze oefening is geweldig voor het versterken van de lats en het verbeteren van de trekkracht van het bovenlichaam. Het is belangrijk om een rechte rug te houden en de beweging gecontroleerd uit te voeren om maximale spanning op de spieren te behouden.

 

Seated cable row

Kabel oefening 2: Seated cable row

De seated cable row richt zich op de midden- en bovenrug spieren. Ga zitten op de machine met je voeten op de voetsteunen en pak de handgreep met beide handen vast. Trek de handgreep naar je buik terwijl je je ellebogen naar achteren trekt en je schouderbladen samenknijpen. Laat de handgreep langzaam terugkeren naar de startpositie.

Deze oefening helpt bij het versterken van de rhomboids, trapezius en lats. Het is belangrijk om een rechte rug te houden en de schouderbladen samen te knijpen bij elke herhaling om maximale spanning op de spieren te behouden.

 

Face pull

Kabel oefening 3: Face pull

De face pull is een uitstekende oefening voor de bovenkant van de rug en schouders. Bevestig een touw aan de hoge katrol van een kabelmachine. Pak het touw met beide handen vast en trek het naar je gezicht terwijl je je ellebogen naar buiten en naar achteren trekt. Knijp je schouderbladen samen aan het einde van de beweging en laat het touw langzaam terugkeren naar de startpositie.

Deze oefening helpt bij het versterken van de trapezius, rhomboids en achterste schouderkoppen. Het is belangrijk om de beweging gecontroleerd uit te voeren en je schouderbladen samen te knijpen voor maximale spanning.

 

Straight Arm Pulldown

Kabel oefening 4: Straight arm pulldown

De straight arm pulldown richt zich op de latissimus dorsi en de kernspieren. Sta rechtop met je voeten op schouderbreedte uit elkaar en pak de stang vast met gestrekte armen. Trek de stang naar je heupen terwijl je je armen recht houdt en je kern aangespannen houdt. Laat de stang langzaam terugkeren naar de startpositie.

Deze oefening helpt bij het versterken van de lats en verbetert de stabiliteit van de kern. Het is belangrijk om de beweging langzaam en gecontroleerd uit te voeren om maximale spanning op de spieren te behouden.

 

Single arm cable row

Kabel oefening 5: Single arm cable row

De single arm cable row richt zich op de lats, rhomboids en trapezius. Sta rechtop naast de kabelmachine en pak de handgreep met één hand vast. Trek de handgreep naar je heup terwijl je je elleboog naar achteren trekt en je schouderblad samenknijpt. Laat de handgreep langzaam terugkeren naar de startpositie en herhaal aan de andere kant.

Deze oefening helpt bij het versterken van de rugspieren en verbetert de symmetrie en balans tussen de linker- en rechterkant van het lichaam. Het is belangrijk om een rechte rug te houden en de schouderbladen samen te knijpen bij elke herhaling voor maximale spanning. Deze oefening kun je ook uitvoeren met behulp van een trainingsbankje om het momentum tijdens het trainen te verwijderen zodat je volledige concentratie kunt houden op de uitvoering van de oefening.

 

Cable deadlift

Kabel oefening 6: Cable deadlift

De cable deadlift richt zich op de onderrug en de hamstrings. Sta rechtop met je voeten op schouderbreedte uit elkaar en pak de handgrepen vast met beide handen. Buig door je heupen en knieën terwijl je de handgrepen naar beneden brengt en je rug recht houdt. Keer terug naar de startpositie door je heupen naar voren te brengen en je knieën te strekken.

Deze oefening helpt bij het versterken van de erector spinae en verbetert de algehele stabiliteit en kracht van de onderrug. Het is belangrijk om de juiste techniek te gebruiken om blessures te voorkomen en maximale spanning op de spieren te behouden.

 

Cable shrug

Kabel oefening 7: Cable shrug

De cable shrug richt zich op de bovenste trapezius. Sta rechtop met je voeten op schouderbreedte uit elkaar en pak de handgrepen vast met beide handen. Trek je schouders omhoog naar je oren terwijl je je armen recht houdt. Laat je schouders langzaam zakken naar de startpositie.

Deze oefening helpt bij het versterken van de bovenste trapezius en verbetert de stabiliteit en kracht van de bovenrug en nek. Het is belangrijk om de beweging gecontroleerd uit te voeren om maximale spanning op de spieren te behouden.

Conclusie

Het trainen van je rugspieren met kabels biedt een effectieve manier om kracht en stabiliteit op te bouwen. Door regelmatig de bovenstaande oefeningen in je routine op te nemen, kun je de algehele kracht in je rug verbeteren en een gebalanceerde spierontwikkeling bereiken. Vergeet niet om de juiste techniek te gebruiken en je trainingen af te wisselen om de beste resultaten te behalen. Met consistentie en toewijding zul je een sterke, gezonde en goed ontwikkelde rug opbouwen die je prestaties en welzijn zal verbeteren.

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking